Over Tristan

Op de basisschool was Tristan altijd een leergierige, nieuwsgierige, en gedreven student. Hij hield van nieuwe dingen leren, en was de clown van de klas.

Wie hem toen had gezien, had niet verwacht dat het tij een aantal jaren later volledig zou keren. Een typisch vrolijk kind, dat op het eerste oog een mooie toekomst voor zich had, zou een ongelofelijk moeilijke periode van zijn leven in gaan.

Op zijn 10e verloor hij al zijn haar door Alopecia, in zijn puberteit begon hij steeds meer last te krijgen van langdurige blessures door zijn ernstige hemofilie A, en hij worstelde met een enorm negatief zelfbeeld. Hij belandde als tiener in een depressie, en van die vrolijke, leergierige jongen kwam niet veel meer terecht.

Tot er op een gegeven moment iets in hem knapte. Een vervelende ervaring dwong hem tot introspectie, en hij besloot: ik wil dit niet langer.

Hij besloot zich te focussen op Persoonlijke Ontwikkeling, en dat vormde de brandstof voor een avontuur dat hem uit een enorm diep dal trok.

Hij zette op zijn 19e een online lesplatform op voor studenten fysiotherapie, hij bracht een ironisch rap-nummer uit over zijn Alopecia, hij voltooide een 42km obstacle run om andere hemofilie-patiënten te laten zien hoe veel er mogelijk is, en hij was co-founder van de startup GaiaFood, die voeding op basis van insecten introduceert in het Westerse dieet.

Door ultieme verantwoordelijkheid te nemen over zijn eigen ontwikkeling vond hij in zichzelf weer dat onbevangen, nieuwsgierige jochie die hij vroeger altijd al was.

Zijn missie is om andere mensen te helpen hun eigen talenten te activeren. Om mensen te helpen hun authentieke zelf tot uiting te laten komen. En om mensen in staat te stellen een betekenisvol en vervullend leven te leiden.

Ervaring met Ondernemerschap

Tristan begon op zijn 19e tijdens zijn opleiding Fysiotherapie met ondernemen. Hij was op slag verliefd. 

Dusdanig zelfs dat hij besloot om een switch te maken naar de bachelor bedrijfskunde, waar hij enorm veel dingen leerde over bedrijven en de economie (die hij gelukkig allang weer vergeten is). Een master Human Resource Management volgde, wat hem inzicht bood in de manieren waarop bedrijven er voor kunnen zorgen dat het talent dat de basis vormt van elke organisatie het beste tot haar recht kan komen.

Gedurende zijn studententijd was Tristan altijd bezig met ondernemerschap. Zijn passie voor persoonlijke ontwikkeling is hierin sterk vertegenwoordigd: van gezonde voedingsproducten op basis van insecten, tot een stichting voor persoonlijke ontwikkeling van studenten, tot een online lesplatform voor studenten Fysiotherapie.

Allemaal ondernemingen met het doel om mensen te helpen hun talenten te activeren.

In de zomer van 2016 ontwikkelde Tristan samen met een medestudent een pilot van het online lesplatform EDOstudie. Op het platform werd examenmateriaal uitgewerkt in korte video’s, zodat studenten altijd en overal konden studeren.

Het platform is na zijn eerste pilot niet verder ontwikkeld omdat de directie van de opleiding minder te spreken was over twee 19-jarige cowboys die het onderwijs even dachten om te gooien.

Ondanks die tegenslag is het platform inmiddels meer dan 300.000x gebruikt door studenten in NL en BE.

www.edostudie.nl

BeMore Foundation was een stichting die in het teken stond van het ondersteunen van studenten bij hun persoonlijke ontwikkeling. Dit deed ze door het organiseren van workshops, lezingen, netwerk-bijeenkomsten, en allerlei andere activiteiten waarbij studenten met een interesse in dit thema met elkaar in contact konden komen. De onderwerpen waren breed, en bestonden bijvoorbeeld uit koud douchen, mindfulness, persoonlijke financiën, seks, liefde, en nog veel meer.

Meer dan 1.200 studenten hebben uiteindelijk de events bijgewoond, voordat de stichting in 2021 haar activiteiten besloot te stoppen.

In 2018 stond Tristan met zijn compagnon in spé op een berg in Oostenrijk, te praten over de potentie van insecten om een voedingsbron te zijn voor de toekomst.

Nog geen maand nadat de jongens thuis waren van de vakantie was de eerste kleine voorraad eiwitpoeder besteld, en was er een simpele webshop gebouwd: insecten waren niet voor de toekomst, maar voor het nu!

GaiaFood verkoopt tot op de dag van vandaag haar zelf ontwikkelde eiwitpoeder ‘Gaia Insect Protein’ in verschillende smaken op haar website, www.gaiafood.nl.

Ervaring met Persoonlijke Ontwikkeling

Hij omschrijft zichzelf wel eens gekscherend als het ‘genetische doucheputje’ van de familie. Dit omdat Tristan de strippenkaart met familiekwaaltjes zo goed als uitgespeeld heeft. Onder andere zijn ervaring met aangeboren Hemofilie A en Alopecia Universalis sinds zijn 10e maken dat persoonlijke ontwikkeling een enorm belangrijke rol hebben gekregen in zijn leven. 

Hij is elke dag bezig om er uit te halen wat er in zit, en doet niets liever dan anderen helpen hetzelfde te doen.

Door zijn aangeboren, ernstige vorm van hemofilie A mist Tristan een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bloedstolling. Hij zal niet direct doodbloeden als hij een wondje krijgt, maar gewrichten, spieren en andere weefsels zijn gevoelig voor blessures, en wanneer zich blessures voordoen blijft bloed langer in de gewrichten hangen, wat zeer schadelijk is voor de omliggende weefsels. 

Voor veel hemofiliepatiënten is sporten daarom een risico-activiteit waar de kans op permanente gewrichtsschade op de loer ligt. Hoewel activiteit steeds meer wordt aanbevolen in plaats van afgeraden, wilde Tristan niet leven met het vonnis dat hij beperkt zou zijn in zijn bewegingsvrijheid. 

Hij wilde er achter komen wat wél kon, en daarin altijd de grens opzoeken. Niet alleen omdat hij hier zelf zo veel plezier in beleefde, maar ook omdat hij andere Hemofilie patiënten wilde laten zien dat je nog steeds alles kunt doen dat je wil.

In 2019 uitte zich dat in deelname en voltooiing van een Iron Viking: een obstacle run van 42km met 100+ obstakels. Hoewel hij geblesseerd aan de run begon, wist hij in 7,5 uur de finish te halen.

Wat op zijn zesde begon als een klein kaal plekje nadat zijn moeder hem had geknipt, was op zijn tiende uitgegroeid tot een complete kale kop: Tristan verloor al zijn haar door Alopecia. 

Hij vond dit moeilijk te accepteren, en kon lange tijd geen vrede maken met zijn kaalheid. Tot zijn achttiende droeg hij een bandana om het te verbergen. En ook na zijn achttiende, hoewel hij toen al een aantal jaren ‘kaal’ rondliep, kon hij het nog steeds moeilijk accepteren. 

Om voor goed zijn kaalheid te omarmen maakte Tristan een parodie-rapnummer, waarin hij zijn kaalheid omarmde op de manier die voor hem het beste werkt: met humor!

Klik hier voor de clip!

Vroeger improviseerde Tristan altijd zijn spreekbeurten: hij voelde zich als een vis in het water op het podium, en wist er altijd een mooi verhaal van te maken. Hij hield van de interactie met het publiek, en ervoer eigenlijk niet veel spreekangst als hij in de spotlight moest staan.

Met dat hij zijn haren verloor, verloor hij echter ook de confidence om voor de groep te staan. Zijn zelfbeeld ving een enorme klap door deze verandering, en van die onbezonnen jongen was lange tijd niet veel over. Het liefst was hij onopvallend, en hij meed bijna alle vormen van sociaal contact.

Door een proces van moedwillig en gecontroleerde blootstelling aan zijn angsten leerde Tristan weer terugkomen bij zijn voorliefde voor het presenteren. Zijn ruime ervaring als spreker, gecombineerd met zijn ervaring om terug van 0-100 te gaan zet hij nu in om anderen te leren hoe ze spreken met impact.