Onderwerpen

Communicatie en Gespreksvaardigheden

Je kunt het niet niet doen: communiceren. Niet voor niets kennen we het gezegde: “een stilte zegt soms meer dan duizend woorden”.  

Effectieve communicatie, zowel verbaal als non-verbaal, is de broedplaats van creativiteit, innovatie, verbinding, samenwerking, en het is de fundamentele tool waarmee we onderling informatie uitwisselen.

Maar zo waardevol als het kan zijn wanneer het goed gaat, zo destructief zijn de gevolgen wanneer het mis gaat. 

Misvattingen leiden tot hoog opgelopen spanningen tussen mensen. Conflicten ontstaan omdat mensen niet naar elkaar luisteren. Of waarde gaat verloren omdat mensen niet in staat zijn hun standpunt of idee effectief te presenteren.

Hoe je dit effectief doet is één van de onderwerpen waar Tristan veel ervaring mee heeft. Of je nu op de spreekstoel zit of de luisterende partij bent: hij kan uren praten over (en luisteren naar) effectieve communicatie.

Psychologische Veiligheid

Je kunt alle presentatie- of luistervaardigheden van de wereld bezitten, maar als een omgeving niet veilig genoeg voelt om een gesprek aan te gaan; wat heb je er dan aan?

Maar wat maakt nou dat je je in sommige omgevingen helemaal vrij voelt om jezelf te zijn, terwijl je in een andere setting misschien vooral ingetogen blijft?

Onderzoeker Amy Edmondson gaf dit concept de naam ‘Psychologische Veiligheid’: de mate waarin mensen het gevoel hebben dat een omgeving veilig genoeg is om kwetsbaar te zijn.

Als het er is vormt het de basis voor een cultuur waarin creativiteit, samenwerking, en groei floreren. Het maakt niet alleen een positieve impact op het leven van de mensen in een organisatie, maar ook op de resultaten van de organisatie zelf.

Is het er niet, dan ontstaat er een cultuur van angst, onzekerheid, en machtsstrijd. Het leidt ertoe dat mensen gaan roddelen, dat er conflicten ontstaan, en dat het nagenoeg onmogelijk wordt voor mensen om hun beste werk te leveren.

Hoe je een omgeving creëert waarin psychologische veiligheid de overhand heeft is iets waar Tristan veel ervaring mee heeft vanuit zijn rol als dagvoorzitter, presentator, en podcast-host.

Persoonlijk Leiderschap

Vrijheid en verantwoordelijkheid gaan altijd samen. En in een wereld waarin we meer vrijheden hebben dan ooit, is er ook een absoluut hoogtepunt in de behoefte aan eigen verantwoordelijkheid.

Persoonlijk leiderschap gaat over het nemen van regie over je eigen leven. Om zelf op zoek te gaan naar je krachten en talenten en vanuit die talenten te werken. Om te reflecteren op hoe een vervullend en betekenisvol leven er voor jou uit zou zien, en daar concreet naartoe te blijven werken. En om verantwoordelijkheid te pakken voor de dingen die je kunt beïnvloeden, ook als ze niet jouw schuld zijn.

Hoe je dit kunt conceptualiseren, en welke frameworks, methodes, en tools je kunt inzetten om meer regie te pakken over je leven is iets waar Tristan zich dagelijks mee bezig houdt. 

Interesse? Neem contact op!

Wat anderen zeggen

Eerder werkte Tristan al met