Ik wil een bijdrage leveren aan het vermogen van de mensheid om ons eindeloze universum steeds meer te verkennen.
Wat doen we hier? Hoe begon het universum? En wat kwam daar dan voor? Is er nog meer leven in het universum? En hoe ziet dat er uit?
IK WIL ANTWOORDEN MENSEN.
Zonder gekkigheid, het zijn in mijn ogen de vragen die mij het meest kunnen bevangen. En hoe vet zou het zijn als we langzaam maar zeker wat dichterbij de antwoorden kunnen komen? Met dat inzicht op zak werd het ineens niet heel moeilijk om te formuleren hoe die visie zich vertaalt naar concretere doelen:
- We moeten als mensheid overleven, zodat we kunnen blijven verkennen
- We moeten als mensheid ontwikkelen, zodat we steeds meer kunnen verkennen
De combinatie van die twee peilers verklaarde in één klap mijn passie voor gezondheid, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, ruimtevaart, ondernemerschap, en allerlei andere concepten die eerst weinig samenhang leken te hebben. Ik kon eindelijk woorden geven aan mijn missie.
Nou, dan ben je er nu toch? Missie en visie geformuleerd, en door! Maar zo liep het niet helemaal. Enerzijds was het natuurlijk een gigantische opluchting en bevrijding om die woorden op papier te zien. Om echt het gevoel te hebben dat je een ongelofelijk diepgeworteld gevoel eindelijk in woorden hebt kunnen vangen. Maar tegelijkertijd voelde ik ook een hoop angst. Want wie de FUCK denk ik dat ik ben, om zulke grote doelen te stellen? Waar haal ik de illusie vandaan dat ik ook maar een minuscule impact zou kunnen maken op zoiets groots?
Mijn gevoel vertelde me eigenlijk dat je zulke grote doelen helemaal niet hoort te stellen. En als je ze hebt, dat je hier al helemaal niet publiekelijk over moet communiceren. Ik voelde de normatieve Nederlandse cultuur van “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg” als een soort zwaard van Damocles boven me hangen.
Maar, zou het niet net zo zijn dat ik een week of twee daarvoor een twitter post van Tim Ferriss voorbij zag komen waarin hij een oefening benoemde die hem erg hielp wanneer hij voor grote keuzes stond: Fear-Setting. Ik had de webpagina op mijn telefoon al twee weken open staan als tabblad in mijn browser omdat ik het gevoel had dat ik daar wat mee moest.
Alsof het zo had moeten zijn diende zich nu het perfecte moment voor.
Ik besloot om aan de slag te gaan met de Fear-Setting oefening, die volgens Tim kan helpen om je angsten niet alleen beter in kaart te brengen, maar ook om ze voor een (groot) deel te ontmantelen. De volledige lijst met vragen (en mijn antwoorden) zal ik je besparen, maar er kwamen wel een aantal interessante inzichten naar boven.
Zo blijken er drie fundamentele angsten te zijn de me er van weerhouden om deze drijfveer te omarmen:
-
- De angst om als een complete debiel gezien te worden
- Niet zozeer de angst om te falen, maar specifiek de angst om te falen omdat ik niet competent genoeg was
- De angst om als geldwolf te worden gezien, omdat er veel kapitaal nodig is om op deze schaal dingen te bereiken
Een verdere stap in het proces vat ik even samen als ‘damage control’: stel het gaat allemaal naar de getver, wat kun je dan doen om (permanente) schade te voorkomen? En zijn er misschien manieren om het scenario juist om te buigen naar iets goeds?
Het dwong me tot nadenken over hoe ik niet alleen achteraf, maar vooral ook bij voorbaat al het worst case scenario zou kunnen voorkomen. Er kwamen drie belangrijke dingen in me op die hierbij zouden kunnen helpen:
-
- Een gezonde dosis zelfspot en bescheidenheid hebben (het is immers ook wel wat debiel allemaal)
- Betekenisvolle relaties koesteren met vrienden en familie die me bijstaan, ook als ik zou falen
- Zorgen dat ik ook op korte termijn een positieve impact blijf maken, zodat je niet vast blijft hangen in beloftes
Terwijl ik het opschreef begon de angst zijn scherpe randjes al te verliezen. Door pro-actief na te denken over hoe je de ‘schade’ zou kunnen beperken, maak je de worst case scenario eigenlijk veel meer behapbaar. Het is eigenlijk vergelijkbaar met goal-setting: hak je grote doel in kleine stukjes, en dan is het gelijk een stuk beter te overzien.
De volgende stap in het proces was nadenken over hoe het er uit zou zien als het juist wél zou lukken, en ook hier een inschatting te maken over hoe groot je de kans op (bescheiden) succes zou inschatten.
Lang verhaal kort: het zou mijn droomleven zijn. De case om het inzicht om te zetten in actie was dus vrij snel gemaakt.
Om daar op korte termijn ook daadwerkelijk iets mee te kunnen doen, kan het dan zinnig zijn om jezelf de vraag te stellen: van welke dingen weerhoud je jezelf (of heb je jezelf weerhouden) op basis van je angst? Bij mij kwamen een aantal dingen naar voren:
-
- Daadwerkelijk met de wereld communiceren dat dit mijn grootste drijfveer, ook al voelt het soms alsof dat niveau van ambitie ontzettend naïef en abnormaal is
- Op een hoog niveau van abstractie over bepaalde concepten praten, ook als ik het gevoel heb dat ik daarmee pretentieus over kan komen
- Omarmen dat (heel veel) geld verzamelen nou eenmaal nodig is voor die ambitie, ook als het voelt alsof ik daarmee word gezien als een geldwolf
Zo kreeg ik wat huiswerk voor de komende tijd, waar het schrijven en publishen van deze blog bijvoorbeeld een onderdeel van is.
Dus, lang verhaal kort?
Een existentiële crisis tijdens een midweekje ‘vakantie’ in Nunspeet: ik kan het iedereen aanraden.